Kilka lat temu, kiedy zaczęła się moja przygoda z wyciskaniem soków nie miałem pojęcia o tym, że wyciskarka wolnoobrotowa jest zupełnie czymś innym niż sokowirówka. Zarówno wyciskarka wolnoobrotowa jak i sokowirówka robi sok, więc gdzie jest różnica? Sok to sok, prawda?  No właśnie nie. Po co zmieniać starą wysłużoną sokowirówkę na wolnoobrotową wyciskarkę?

Dzisiaj chciałbym odpowiedzieć na to pytanie i porównać obydwa rodzaje sprzętów.

Czy wyciskarka wolnoobrotowa robi lepsze soki niż sokowirówka?

Coraz większą wagę poświęcamy temu co najważniejsze. Zdrowiu. Częściej dokonujemy bardziej świadomych wyborów dzięki dostępnym informacjom. Moja przygoda z wyciskarkami wolnoobrotowymi zaczęła się w momencie, kiedy szukałem kilka lat informacji na temat ilości witamin zawartych w sokach. Chciałem jak najczęściej pić zdrowe soki, aby dostarczyć organizmowi maksymalną dawkę cennych składników odżywczych, mieć więcej energii i czuć się lepiej. Używałem wówczas jak większość osób zwykłej sokowirówki i było mi z tym dobrze… do czasu. To co odkryłem bardzo mnie zaskoczyło. Soki z sokowirówki wcale nie są takie zdrowe jak myślałem !? Było to dla mnie dziwne i nie do końca zrozumiałe. Przecież soki warzywne i owocowe są zdrowe. Podkreśla się to na każdym kroku. Zacząłem drążyć temat i dowiedziałem się w końcu o co chodzi. Soki są zdrowe, ale kluczowy jest sposób ich przygotowywania. Okazało się, że szybkoobrotowa sokowirówka niszczy część cennych witamin i enzymów. Dzieje się tak ze względu na wysoką temperaturę, która wytwarza się w trakcie zderzenia produktu z bardzo szybko wirującą tarczą. To powoduje utratę znacznej części cennych składników, ale też enzymów. Sok z wolnoobrotowej wyciskarki wydobywany jest inaczej, dzięki czemu w pełni zachowuje swoje cenne składniki. Również smak soku z wyciskarki jest inny, pełniejszy, po prostu smaczny.

sokowirówka czy wyciskarka wolnoobrotowa? Wybór jest prosty

Sokowirówka czy wyciskarka? Poznaj fakty.

Zanim przejdę do porównania, plusów i minusów, chciałbym zaznaczyć, że lepiej pić sok z sokowirówki, niż nie pić go wcale. Jeśli jednak chcesz podejść do soków poważnie, zainwestować w zdrowie, kup wolnoobrotową wyciskarkę.

Wolnoobrotowa wyciskarka

plusy

+ wysoka jakość soku
+ bardzo niskie obroty (np. wyciskarka Kuvings B6000 wyciska sok z pre∂kością zalediw 60 obrotów/minutę) przez co zachowane są cenne witaminy, minerały, fitozwiązki oraz enzymy
+ bardzo cicha praca urządzenia (dla przykładu Kuvings B6000 to tylko 50dB, czyli poziom głośności zbliżony do zwykłej rozmowy)
+ możliwość wyciskania soku z zielonych liści (sokowirówka nie daje sobie z tym rady)
+ możliwość robienia mleka roślinnego (np. migdałowego, orzechowego, etc)
+ możliwość robienia zdrowych sorbetów (za pomocą dedykowanego sitka)
+ lepszy, skondensowany smak soku
+ sok nie napowietrza się tak szybko jak sok z sokowirówki
+ mniej pulpy niż w przypadku sokowirówki
+ szybsze czyszczenie (to zależy od modelu, mycie Kuvingsa to dosłownie kilka minut)
+ bardzo szybkie przygotowanie soku
+ dłuższa gwarancja (firma Kuvings daje 10 lat gwarancji na silnik)

minusy

– wyższa cena
– mikrodrobinki w soku (co oczywiście w niczym nie przeszkadza)

Sokowirówka

plusy

+ niższa cena w stosunku do wyciskarki wolnoobrotowej
+ klarowne soki (nie zawierają mikrodrobinek)
+ szybki czas przygotowania soku

minusy

– niższa jakość soku (zdecydowanie mniej składników odżywczych)
– bardzo szybkie obroty (6000 – 12000 obrotów/min.)
– brak możliwości robienia soku z zielonych liści
– smak bardziej rozwodniony niż w przypadku wyciskarki wolnoobrotowej
– bardzo głośna praca (robienie soku w sokowirówce postawi największego śpiocha na nogi)
– sok szybciej traci świeżość, po kilku minutach można zauważyć rozwarstwianie się soku
– czyszczenie zajmuje więcej czasu

wolnoobrotowa wyciskarka wyciska lepszej jakości sok niż sokowirówka

Wolnoobrotowa wyciskarka to inwestycja na lata. To co bardzo lubię w przypadku wolnoobrotowych wyciskarek to fakt, że możesz ich używać przez cały rok. Świetnie wyciskają sok z dostępnych przez cały rok warzyw takich jak marchew, burak, seler czy owoców jak pomarańcza, jabłko, ale równie dobrze radzą sobie z liśćmi szpinaku, jarmużu, pietruszki. Szklanka soku z wolnoobrotowej wyciskarki to bomba witamin, minerałów, enzymów, fitozwiązków, które trudno dostarczyć organizmowi we współczesnej diecie i codziennym pośpiechu. Zdaniem Stanfordhealthcare.org jedna szklanka soku z selera czy marchwi dostarcza taką samą ilość składników odżywczych co 5 szklanek tego samego, pokrojonego warzywa. Sok to bardzo skondensowana bomba …zdrowia. Zamiast brać słabo przyswajalne suplementy, lepiej włączyć do diety łatwo przyswajalne, zdrowe i smaczne soki!

Jaką wybrać wyciskarkę? Przeczytaj post o najlepszych wyciskarkach.

Zostaw komentarz

Twój adres mailowy nie będzie widoczny dla innych