Zastanawiasz się nad zakupem wyciskarki? Tylko jaką wybrać? Wyciskarka ślimakowa pionowa czy pozioma? Z jednym ślimakiem czy z dwoma? Wybór na rynku jest przytłaczający. Ten mini przewodnik podpowie Ci jaką wyciskarkę ślimakową wybrać. Tutaj znajdziesz kompleksowy przewodnik po wyciskarkach do soku.

Wyciskarka ślimakowa – pionowa czy pozioma?

wyciskarka ślimakowa pionowa i pozioma

 

 

Wyciskarki ślimakowe to nic innego jak wolnoobrotowe wyciskarki do soków. Czym różnią się od sokowirówki dowiesz się z tego postu – wyciskarka wolnoobrotowa czy sokowirówka. Wyciskarki ślimakowe można podzielić na 2 grupy. Wyciskarka z jednym ślimakiem czyli jednoślimakowa (najczęściej pionowa) i wyciskarka dwuślimakowa z dwoma ślimakami (pozioma).

Koncepcja działania wyciskarek ślimakowych jest taka sama. Wyciskanie soku poprzez miażdżenie, rozdrabnianie i przeciskanie produktów przez sitko przy pomocy ślimaka. Wszystko odbywa się przy bardzo wolnych obrotach (ślimak obraca się zaledwie kilkadziesiąt obrotów na minutę). Uzyskany sok jest bardzo wysokiej jakości, gęsty i bardzo smaczny. A co najważniejsze zachowuje swoje cenne składniki odżywcze. Różnice pomiędzy wyciskarką poziomą, a pionową są niewielkie, ale wpływają na to w czym wyciskarka ślimakowa radzi sobie lepiej, a w czym gorzej. Dlatego zanim dokonasz zakupu dowiedz się, która wyciskarka ślimakowa jest dla Ciebie. Ale zanim porównamy obydwa rodzaje wyciskarki…

Odpowiedz na poniższe pytania:

– jak często chcesz wyciskać sok (kilka razy dziennie, raz dziennie czy kilka razy na tydzień)?
– jakie soki chcesz przygotowywać (głównie z warzyw i owoców czy zdecydowanie z zielonych liści)?
– jak dużo czasu możesz poświęcać na wyciskanie soków (przygotowywanie produktów, wyciskanie, mycie)?
– czy będziesz przygotowywać sok dla dzieci?

Wyciskarka ślimakowa pozioma

wyciskarka ślimakowa z podwójnym ślimakiem Wyciskarka pozioma (np. GreenStar Elite czy Angel) ma przewagę nad wyciskarką pionową w wyciskaniu soków z zielonych liści. Jeżeli przede wszystkim chcesz wyciskać sok z jarmużu, szpinaku, natki pietruszki, sałaty, to lepiej poradzi z tym sobie wyciskarka dwuślimakowa. Dlaczego? Wyciskarka dwuślimakowa posiada dwa obracające się ślimaki, które obracając się zachodzą jeden na drugi. Pomiędzy nimi jest bardzo mała przestrzeń, przez którą przechodzą produkty (około 0,1 mm). Produkty są bardzo mocno zgniatane przez co łatwiej wycisnąć sok z liści. Wyciskarka dwuślimakowa wyciska klarowny sok, właściwie bez mikrodrobinek.
Jak radzi sobie z wyciskaniem soku z bardzo twardych warzyw? Znacznie gorzej niż wyciskarka pionowa. Warzywa takie jak marchew muszą być pokrojone na drobne kawałeczki, aby przejść przez dwa ślimaki. Z miękkimi owocami jak jabłko czy pomarańcza radzi sobie nieco gorzej od wyciskarki pionowej ze względu na gromadzący się we wlocie sok. Dodatkowo każdy produkt trzeba popychać popychaczem (czasami trzeba użyć więcej siły). Wyciskanie więc dużej ilości soków w wyciskarce dwuślimakowej zajmuje dużo więcej czasu niż w wyciskarce pionowej z jednym ślimakiem. Dodatkowo mycie wyciskarki poziomej (testowaliśmy GreenStar Elite) zajmuje więcej czasu niż w przypadku wyciskarki pionowej jak np. Kuvings, który mocno dopracował kwestię mycia.

Wyciskarka ślimakowa pionowa

Konstrukcja wyciskarki pionowej z jednym ślimakiem jest nieco inna. Zamiast dwóch mniejszych ślimaków jest jeden bardzo dużyjeden, duży ślimak w wyciskarce ślimakowej pionowej ślimak, który kruszy składniki, miażdży je, a następnie przeciska przez sito. Taka konstrukcja znacznie ułatwia wyciskanie soków szczególnie z twardych warzyw, ale najnowsze modele świetnie dają radę również z zieleniną. Nie ma potrzeby krojenia np. marchwi na drobniutkie kawałki jak w przypadku wyciskarki dwuślimakowej (większość wyciskarek pionowych posiada wąski wlot, więc czasami trzeba kroić produkty na kawałki). W najnowszej wyciskarce Kuvings Evolution (możesz skorzystać z kodu rabatowego dla Czytelników mojego bloga – SOKOMANIA) można wrzucać całe owoce i warzywa dzięki bardzo dużemu wlotowi na produkty oraz bardzo mocnemu silnikowi o mocy 240W. Wyciskarka ślimakowa pionowa bez problemu wyciska sok z zielonych liści, chociaż nie tak wydajnie jak dwuślimakowa.
Sok z wyciskarki jednoślimakowej jest w topowych modelach porównywalny pod kątem klarowności do wyciskarek dwuślimakowych. Oczywiście mogą zdarzać się w soku mikrodrobinki z warzyw i owoców, ale w niewielkich ilościach. Porównując np. najnowszego Kuvings’a Evolution  z Greenstarem różnice są niezauważalne. W innych wyciskarkach, aby pozyskać super klarowny sok, wystarczy przelać go przez zwykłe sito i sok będzie tak klarowny jak z wyciskarki poziomej.

Werdykt?

Wszystko zależy od preferencji. Jeśli planujesz wyciskanie dużej ilości soków głównie z zielonych liści – 80% lub więcej (a mniej z takich składników jak burak, marchew, pietruszka, jabłka), wyciskarka pozioma będzie lepszym rozwiązaniem (chociaż trudniejsza w myciu i wolniejsza w obsłudze).

Jeśli chcesz robić duże ilości soków warzywno-owocowych z dodatkiem zielonych liści, wyciskarka pionowa sprawdzi się znacznie lepiej. Wyciskanie soku w wyciskarce pionowej zajmuje mniej czasu, gdyż nie trzeba kroić wszystkich składników na drobne kawałki jak w przypadku wyciskarki dwuślimakowej. Zazwyczaj w wyciskarce pionowej nie ma konieczności popychania produktów popychaczem (chociaż zdarzają się modele, które tego wymagają). W testowanym modelu Kuvings B6000 produkty przechodzą przez wyciskarkę same co znacznie ułatwia pracę i przyspiesza czas wyciskania. Wystarczy wrzucać produkty jeden po drugim. Dodatkowo wyciskarki pionowe posiadają dodatkowe sita, które umożliwiają robienie sorbetów, lodów czy koktajli, a nawet masła z orzechów czy migdałów. Mleko roślinne? Nie ma problemu.

Na co zwracać uwagę przy wyborze wyciskarki ślimakowej

Robienie soków powinno być wygodne, szybkie i proste. Większość wyciskarek pionowych (jednoślimakowych) ma podobną konstrukcję. Ale diabeł tkwi w szczegółach. Jeśli chcesz robić soki szybko wybierz wyciskarkę z jak największym otworem, aby nie kroić produktów na kawałeczki.

Moc silnika ma ogromne znaczenie. Dlaczego? Im większa moc, tym płynniejsze wyciskanie soku. Widzieliśmy wyciskarki (z wyższej półki), które ze względu na małą moc silnika co chwila zatrzymywały się przy wyciskaniu soku z marchwi (mimo, iż marchew była pokrojona na 2 części wzdłuż). To nie powinno mieć miejsca.

Wykonanie. Bardzo niska cena może kusić, ale należy uważać, bo niska cena może się przekładać na użyty materiał do produkcji wyciskarki (niektóre elementy po prostu mogą pękać i trzeba będzie zamawiać nowe). Sprawdź czy wyciskarka zrobiona jest z wysokiej jakości materiałów jak ultem czy tritan oraz czy użyte materiały pozbawione są szkodliwych dla zdrowia biosfenoli (szukaj oznaczenia BPA FREE).

Gwarancja. Jeśli producent jest pewien swojego sprzętu powinien dać gwarancję na lata, a nie rok czy dwa. Opinie. Warto wpisać do przeglądarki nazwę wybranej wyciskarki (modelu) i zobaczyć jakie są opinie. Jeśli przeważają pozytywne to dobry znak. Kupuj tylko u autoryzowanego dystrybutora, aby uniknąć problemów w przyszłości.

Marka – jeśli kupujesz wyciskarkę szukaj marki o ugruntowanej pozycji na rynku. Firmy powstają i za rak czy dwa znikają. Marki specjalizujące się od lat w produkcji wyciskarek będą lepszym wyborem niż firmy stworzone 4 lata temu. Nie chodzi tylko o serwis i gwarancję, ale też o doświadczenie, rozwiązania technologiczne, patenty i nagrody.

Zostaw komentarz

Twój adres mailowy nie będzie widoczny dla innych