Soki z wyciskarki wolnoobrotowej stają się w Polsce coraz bardziej popularne. Nie bez powodu. Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, że świeżo wyciskany sok zawiera składniki odżywcze, których nie znajdziesz w sokach z kartonu (chociaż reklamy nadal stosują sprytne taktyki), a nawet w sokach z sokowirówki.

Kiedy wyciskasz sok w wyciskarce dostarczasz swojemu organizmowi potężną dawkę witamin, antyoksydantów, mikroskładników, fitozwiązków i żywych enzymów. Sokowirówka podczas robienia soku utlenia go przez co część witamin ginie. Wysokie obroty sokowirówki i wysoka temperatura wytwarzana przez szybko obracającą się tarczę dodatkowo niszczą enzymy trawienne. Tylko wyciskanie soku jest najskuteczniejszym sposobem na naprawdę zdrowy sok.

Dlaczego soki z wyciskarki?

soki z wyciskarki wolnoobrotowej zapewnią rekomendowaną porcję warzyw i owoców 1. Więcej warzyw i owoców
Zdaniem Stanford Health Care szklanka soku z marchwi czy selera dostarcza tyle samo składników odżywczych co 5 szklanek tych samych, pokrojonych warzyw! Jeśli wyciskanie soków stanie się Twoją codzienną praktyką dostarczysz organizmowi dużo więcej warzyw i owoców niż kiedy miałbyś je jeść w całości. Co za tym idzie Twój organizm otrzyma więcej zdrowych składników. W dzisiejszym zabieganym świecie, gdzie czas gra pierwsze skrzypce trudno jest jeść 6-7 porcji warzyw i owoców dziennie. Oczywiście brak czasu, a czasem jak w okresie zimowym brak składników, nie zwalnia nas z obowiązku dostarczania składników odżywczych. Im lepsze paliwo dostarczysz organizmowi tym lepiej będzie on funkcjonować na codzień. Soki z wyciskarki to idealne rozwiązanie i uzupełnienie diety w kluczowe dla nas składniki odżywcze.

2. Sok trawi się znacznie łatwiej
Kiedy pijesz wyciskany sok Twój organizm otrzymuje skoncentrowaną dawkę składników odżywczych w płynnej formie. Oznacza to, że organizm trawi sok o wiele szybciej niż w przypadku całych owoców. Dla przykładu 4-5 dużych marchewek to około 1 szklanka soku. Wyobraź sobie ile czasu musiałby poświęcić żołądek na strawienie kilku marchewek, a ile na sok? Sok nie obciąża układu trawiennego, a składniki odżywcze błyskawicznie trafiają do krwiobiegu w kilka minut od wypicia. Dzieje się tak dlatego, że sok pozbawiony jest błonnika przez co szybko i łatwo się trawi. Sok nie tylko szybko się trawi, ale oczyszcza organizm z toksyn. Oczywiście nie rezygnuj ze świeżych warzyw i owoców, gdyż błonnik w nich zawarty również jest potrzebny.

3. Więcej energii na cały dzień
Wyciskany sok (szczególnie jeśli jest z przewagą warzyw) to bomba energii. Zawarte w soku fitozwiązki, minerały i witaminy sprawią, że nie będziesz potrzebować kawy, aby się przebudzić. Ponadto sok utrzymuje poziom energii znacznie dłużej niż kawa przez co nie będziesz mieć „huśtawki” jak po wypiciu małej czarnej. Ogromna zawartość antyoksydantów zapobiegnie powstaniu stresu oksydacyjnego, który jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Zielony sok zawiera dużą dawkę chlorofilu, który nazywany jest płynnym słońcem. Chlorofil występuje wyłącznie w roślinach i wspiera organizm w produkcji hemoglobiny, która usprawnia transport tlenu do komórek.

4. Oczyszczająca moc soków
Soki to jeden z najlepszych sposobów na oczyszczenie organizmu z toksyn. Pijąc soki organizm nie spożywa energii na jego trawienie i może skutecznie zająć się naprawianiem szkód spowodowanych złą dietą, zatrutym powietrzem, itd. Sok z buraka i sok marchewki to świetny tonik dla wątroby. Picie regularnie soku z buraka i marchwi bardzo ułatwi organizmowi jego odtruwanie i zapewni sprawniejsze jego funkcjonowanie (w tym szybsze pozbywanie się toksyn w przyszłości).

5. Sok świetnie nawadnia i alkalizuje organizm
Nasz organizm składa się w ok. 60% z wody. Nic dziwnego, że stale jej potrzebuje, aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie wszystkich organów w naszym ciele. Sok z warzyw i owoców zawiera strukturalną wodę, czyli najbardziej zbliżoną swoją strukturą do wody w Twoim organizmie. Dlatego picie soków jest tak ważne. Woda z kranu, a nawet z butelek zawiera wiele różnych niepotrzebnych i toksycznych związków, dlatego nie jest polecana w dużych ilościach. Z kolei woda z warzyw i owoców to przefiltrowana przez naturę woda, która świetnie wpływa na nasz organizm i zapewnia dobry wygląd naszej skórze. Dodatkowo sok szczególnie z warzyw działa alkalizująco (odkwasza) co zapobiega powstawaniu wielu chorób, w tym nowotworowych, które nie mogą rozwijać się w środowisku zasadowym.

świeżo wyciskany sok z wyciskarki kuvings b6000

Jak pić soki?

Zaopatrz się w wolnoobrotową wyciskarkę. Ja używam i polecam wyciskarkę Kuvings B6000, ale nie ma znaczenia czy jest to wyciskarka pionowa czy pozioma. Wybór należy do Ciebie! Najważniejsze, aby sok wyciskać.

Aby przyswoić największą ilość składników odżywczych najlepiej pić sok na pusty żołądek, co najmniej 30 minut przed posiłkiem. Jeżeli zjadłeś już posiłek, odczekaj 2-3 godziny.

Najlepiej pij soki z większą zawartością warzyw (najlepiej zielonych) niż owoców, gdyż owoce zawierają więcej cukru.

Sok najlepiej wypijać tuż po wyciśnięciu, aby zachował wszystkie cenne składniki odżywcze. Jeśli planujesz zrobić sok i wypić go później, wlej go do naczynia zapełniając je pod samą zakrętkę i włóż do lodówki.

Wybieraj warzywa i owoce z zaufanego źródła, aby uniknąć spożywania pestycydów i innych związków chemicznych.

Zielone liście jak jarmuż czy szpinak zawierają szczawiany, dlatego najlepiej zmieniać zielone liście co jakiś czas na inne (pietruszka, sałata rzymska, etc).

Soki z wyciskarki mają inne właściwości i wartości odżywcze niż soki „sklepowe” czy z sokowirówki. Dlaczego nie pić tego co zdrowe?

Zostaw komentarz

Twój adres mailowy nie będzie widoczny dla innych