Szukasz sposobu na wzmocnienie odporności? Jeśli nie spożywasz dużych ilości warzyw i owoców, wówczas narażasz się na szkodliwe działanie wolnych rodników, ale też ułatwiasz „pracę” szkodliwym bakteriom i wirusom, które w sezonie jesienno-zimowym tylko czekają na moment osłabienia układu odpornościowego. Szkoda czasu na leżenie w łóżku. Jest owoc, który jest wrogiem numer 1 nie tylko wolnych rodników, ale doskonale chroni przed atakiem bakterii i wirusów. Dzięki dużej ilości składników odżywczych uznawany jest za jeden z najzdrowszych owoców na świecie, ale śmiało może konkurować również z najzdrowszymi warzywami.

O jakim owocu mowa? O Żurawinie. Owoc, który często bywa pomijany w codziennej diecie. Żurawina w polskiej kuchni pojawia się jako dodatek do mięs czy serów, okazjonalnie ląduje też w ciastach czy w domowych nalewkach.

A co powiesz na sok z żurawiny? Żurawina ma bardzo cenne właściwości, dlatego też warto włączyć ją do jadłospisu. Tym bardziej, że sezon na żurawinę właśnie się zaczyna!

Kilka ciekawostek o żurawinie

Praktycznie na całej półkuli północnej rosną 2 gatunki żurawiny – wielkoowocowa i błotna. Ta pierwsza zadomowiła się w polskim klimacie, podczas gdy druga należy do gatunków rodzimych.

Oba gatunki dostarczają jagód, które znajdują zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetologii i medycynie. Żurawina posiada bogaty dorobek opracowań naukowych, które potwierdzają jej skuteczność w zapobieganiu i leczeniu wielu dolegliwości, a nawet groźnych chorób. Zawarta w żurawinie kwercytyna ma silne właściwości przeciwzapalne. Antocyjany niszczą wolne rodniki. Kwas benzoesowy działa antyseptycznie redukując ryzyko infekcji. Katechiny, które znajdują się m.in. w zielonej herbacie i czerwonym winie, redukują ryzyko chorób serca, a nawet zapobiegają chorobom nowotworowym.

Sezon na żurawinę przypada na późną jesień – owoce można wykorzystywać już we wrześniu, jednak najlepszy smak uzyskuje się z owoców zbieranych w listopadzie, po pierwszych przymrozkach. Krótko przemrożona żurawina traci charakterystyczną goryczkę, ukazując pełnię swoich walorów smakowych.

 

Czy piłeś sok z żurawiny? Warto spróbować. Zapobiega wielu chorobom i zawiera potężną ilość cennych składników odżywczych

Sok z żurawiny – poznaj udowodnione naukowo niezwykłe właściwości czerwonych kulek 

Czy wiesz, że żurawina zaliczana jest do owoców o najwyższej ilości antyoksydantów? Bije na głowę nawet jagody goji czy borówki. Świetną i niezwykle zdrową formą dostarczania organizmowi cennych związków chemicznych zawartych w żurawinie jest sok z żurawiny.  Najkorzystniejsze właściwości będzie miał sok przygotowany w domu w wolnoobrotowej wyciskarce. Gotowe, sklepowe soki często bywają dosładzane i pasteryzowane, co negatywnie wpływa na ich walory zdrowotne. Kupowanie gotowych napojów nie jest również korzystne finansowo – za niewielką butelkę soku trzeba zapłacić ok. 20-30 zł. Świeży sok lub koktajl z żurawiną to  prawdziwa bomba zdrowia i co ważne możesz przygotować porcję tego zdrowia w kilka minut.

Sok z żurawiny można wzbogacić o nieco słodszy owoc jak np. jabłko, pomarańczę czy gruszkę, aby zbalansować nieco kwaskowaty smak żurawiny. Poniżej znajdziesz potwierdzone naukowo korzyści , jakie płyną z włączenia większych ilości żurawiny do codziennej diety.

Żurawina zapobiega chorobom układu moczowego

To najszerzej rozpoznawalne zastosowanie żurawiny – regularne spożywanie nawet niewielkiej ilości tych owoców doskonale chroni układ moczowy przed infekcjami. Żurawina bywa pomocna również wtedy, kiedy choroba już wystąpiła – dzięki jej dobroczynnym właściwościom powrót do zdrowia będzie szybszy.

Najczęściej występującą, a jednocześnie bardzo kłopotliwą dolegliwością związaną z układem moczowym jest zapalenie pęcherza. Występuje ono zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet – choć u tych drugich może pojawiać się nawet 5 razy częściej, ze względu na budowę anatomiczną układu. Zapalenie pęcherza wywoływane jest najczęściej przez bakterie E. coli. Jak żurawina pomaga w ich zwalczaniu? Badania wskazują, że związki zawarte w żurawinie powstrzymują bakterie przed osiadaniem na ścianach pęcherza, utrudniając tym samym rozwój infekcji. Prewencyjnie wystarczy 1-2 szklanki soku z żurawiny dziennie.

Sok z żurawiny zmniejsza stany zapalne, a także chroni przed rakiem

Potężna ilość antyoksydantów zawartych w żurawinie sprawia, że jest ona jednym z najcenniejszych pokarmów jakie możesz znaleźć. Dzięki zawartości antyoksydantów, żurawina wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz zmniejszające ilość wolnych rodników w organizmie.

Regularne spożywanie żurawiny może obniżyć ryzyko zachorowania na raka, jak również pomóc w utrzymaniu w ryzach poziomu cholesterolu.

Sok z żurawiny wspomaga działanie układu odpornościowego

Spożywanie żurawiny pod każdą postacią (świeży sok, przetwory, suszone owoce) ma dobroczynny wpływ na układ odpornościowy. Warto sięgać po tego typu produkty w sezonie na grypę i przeziębienie. Odpowiednio zbilansowana dieta, bogata w owoce i warzywa o właściwościach przeciwzapalnych pomaga wzmocnić układ odpornościowy i znacznie zredukować częstotliwość zachorowań na infekcje (zarówno bakteryjne, jak i wirusowe).

Żurawina wspomaga układ odpornościowy głównie dzięki zawartości polifenoli, choć nie bez znaczenia jest też obecność antyoksydantów oraz duża dawka witaminy C.

Żurawina jest korzystna dla całego układu pokarmowego

Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety składniki o działaniu oczyszczającym i detoksykującym, żurawina sprawdzi się idealnie. Sok z żurawiny pomaga zoptymalizować florę bakteryjną w całym układzie pokarmowym, działając podobnie jak probiotyki w kefirach lub jogurtach.

Żurawina chroni przed chorobami serca

Profilaktyka zawału oraz innych chorób serca jest niezwykle ważna. Dużą rolę odgrywa tutaj dieta, do której warto włączyć między innymi żurawinę. Ponownie najważniejszym elementem działającym prozdrowotnie są zawarte w żurawinie antyoksydanty, które zapobiegają zbyt wysokiemu ciśnieniu krwi oraz pomagają kontrolować poziom złego cholesterolu. Jak wykazało jedno z badań spożywanie żurawiny może obniżyć ciśnienie krwi nawet o 3 punkty.

Co dobrego kryje się w 1 kubku żurawiny?

Powyżej wspomniałem już o kilku najważniejszych korzyściach, jakie możesz czerpać ze spożywania żurawiny. Mam tu na myśli niezwykle wysoką zawartość antyoksydantów i sporą dawkę witaminy C. To jednak nie wszystko.

Żurawina dostarcza również innych pierwiastków, takich jak potas i sód. Jest dobrym źródłem błonnika i manganu, zawiera także witaminę E, K oraz miedź. Jedna szklanka tych owoców ma jedynie 46 kalorii, zachowując przy okazji niski indeks glikemiczny. Oto czego dostarcza 1 kubek tego owocu (% dziennego zapotrzebowania):

  • 24% witaminy C
  • 18% naturalnego błonnika
  • 20% manganu
  • 8% witaminy E
  • 7% miedzi
  • 6% witaminy K
  • 6% kwasu pantotenowego

Jak często pić sok z żurawiny?

Żurawinę w małych ilościach możesz dodawać do soków wyciskanych z innych owoców. Najlepiej robić to w wolnoobrotowej wyciskarce, aby wydobyć jak najwięcej składników odżywczych. Zachęcam również do przygotowania domowego soku tylko z żurawiny, bez dodatków. W sezonie codziennie świeża porcja zdrowia dla wszystkich domowników.

W dobrej diecie najważniejsza jest regularność – sok z żurawiny można pić nawet codziennie, w ilości zależnej od indywidualnych potrzeb. Dawka od 50 do 100 ml wystarczy, żeby po krótkim czasie zacząć odczuwać dobroczynne działanie żurawiny.

Czy żurawina jest obecna w Twojej codziennej diecie? Jeśli masz własne przepisy na soki lub koktajle z żurawiny, zachęcam do podzielenia się nimi w komentarzu.

Zostaw komentarz

Twój adres mailowy nie będzie widoczny dla innych