Sok pomidorowy to jeden z najbardziej popularnych soków. Rewelacyjnie smakuje i skutecznie gasi pragnienie. Jego smak jest delikatny, neutralny i lekko orzeźwiający. Idealny do popijania. Nigdy się nie nudzi.

Duże ilości słodkich soków jak sok z marchwi czy jabłek mogą z czasem zmęczyć nasze kubki smakowe. Zazwyczaj już po wypiciu jednej szklanki słodkiego soku czujemy przesyt… W przypadku soku z pomidorów jest zupełnie inaczej. To sok inny niż wszystkie.

Jeśli więc zdrowe odżywianie kojarzyło Ci się do tej pory z niezbyt smacznym jedzeniem, to sok z pomidorów jest dowodem na to, że wcale nie musi tak być. Wystarczy kilka dojrzałych pomidorów i wyciskarka wyposażona w sito do przecierów.

Dlaczego warto pić sok pomidorowy? Powodów jest z pewnością wiele. Nie tylko jego znakomity smak. To przede wszystkim sposób na odżywienie organizmu, dostarczenie wielu witamin i minerałów, a jednocześnie sposób na smukłą sylwetkę.

Więcej na ten temat właściwości soku pomidorowego, o tym jakie pomidory są najlepsze na sok w poniższym artykule.

Jakie witaminy i minerały znajdziemy w soku pomidorowym z wyciskarki?

Sok pomidorowy, to przede wszystkim znakomite źródło potasu. Jest to pierwiastek, który jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni, w tym również mięśnia sercowego. Odpowiada on również za utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, przewodzenie nerwowe oraz gospodarkę wodno-elektrolitową. Sok pomidorowy będzie więc doskonałym uzupełnieniem diety osób, które mają problemy z nadciśnieniem tętniczym.

Innym ważnym składnikiem, który zawiera sok pomidorowy jest likopen. Jest to barwnik, który ma właściwości antyoksydacyjne, zatem chroni nasze komórki przed wolnymi rodnikami. Można więc śmiało powiedzieć, że sok pomidorowy, który jest bogaty w likopen chroni nasze komórki i pomaga w profilaktyce niektórych nowotworów.

To źródło wielu witamin jak witamina C, a także wielu minerałów jak np. potas

Miąższ dojrzałych pomidorów to również duża zawartość witaminy C. Wyciśnięty z nich sok dostarczy nie tylko dużo przyjemności naszym kubkom smakowym, ale też wzmocni odporność organizmu. Kwas askorbinowy poprawia odporność i również jest silnym antyoksydantem. Pamiętajmy, że nasz organizm nie ma zdolności magazynowania witaminy C, warto zadbać o jej regularne uzupełnianie.

Świeży sok przygotowany w domu będzie bogatszy w witaminę C niż sok pasteryzowany, ponieważ ta witamina jest wrażliwa na wysoką temperaturę.

Oprócz wielu walorów zdrowotnych wynikających z zawartości cennych witamin i mikroelementów, sok pomidorowy ma jeszcze inną ważną zaletę. Ma znikomą ilość kalorii. Szklanka soku pomidorowego zawiera ok. 40 kcal.  Sok z pomidorów znajdzie więc zastosowanie podczas diet redukcyjnych, kiedy to staramy się zgubić zbędne kilogramy.

Pijąc sok pomidorowy odchudzanie jest dużo łatwiejsze, ponieważ doskonale wypełnia on żołądek, powodując uczucie sytości. A przy tym jest naprawdę niskokaloryczny.

Najlepiej sięgnąć po sok pomidorowy w „miedzyczasie”. Podjadanie między posiłkami to bowiem najczęstsza przyczyna nadwagi i otyłości, dlatego tak ważne jest by być odpowiednio przygotowanym na atak wilczego głodu. W takich chwilach, kiedy łapie nas ochota na przekąskę, z odsieczą przychodzi właśnie sok pomidorowy. Syci a jednocześnie gasi pragnienie. Warto mieć go pod ręką.

Jak pić sok pomidorowy?

Sok z pomidorów sam w sobie jest smaczny, a więc można go pić bez dodatków. Czasami wystarczy odrobina dobrej jakości soli, pieprzu lub papryki chilli, by nasz sok pomidorowy nabrał prawdziwego charakteru.

Smak tego soku warzywnego można również  wzbogacić o aromatyczne ziołowe dodatki, które przy nie tylko dodadzą smaku, ale również zwiększą wartość napoju. Pomidory idealnie łączą się z bazylią oraz natką pietruszki, dlatego też czasem warto jedno z tych ziół dorzucić do naszego soku. Innym smacznym dodatkiem do pomidorów może być ząbek czosnku.

Pomidory są delikatne w smaku i będą pasowały do większości innych warzyw i owoców jak marchew, seler naciowy a nawet arbuz czy truskawki. Jeśli masz w domu wyciskarkę wolnoobrotową możesz eksperymentować do woli 🙂

Warto pamiętać, że sok pomidorowy to również świetna baza do drinków.  Smakuje, a w dodatku zapobiega bólom głowy na następny dzień 🙂 Zaskocz znajomych!

Najlepsze pomidory na sok pomidorowy

Aby przygotować naprawdę zdrowy i pełen witamin sok pomidorowy, należy postawić na dobrej jakości pomidory. Powinny być przede wszystkim dojrzałe i kupione z pewnego źródła. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że są zdrowe i wartościowe.

Wybierajmy pomidory mięsistych odmian, które mają niewielką ilość nasion oraz słodki i soczysty miąższ.

Wystarczy wyciskarka i dobre pomidory jak lima, malinówka czy żółte pomidory.

Pomidory nie mogą być też zbyt twarde, to świadczy o niepełnej dojrzałości owocu. W pełni dojrzały, a zatem pełen składników odżywczych pomidor ma lśniącą skórkę, piękny kolor i niezbyt twardy (ale też nie zbyt miękki) miąższ.

Tylko dojrzałe pomidory są naprawdę smaczne i lekko słodkie. Gdy dojrzewają na słońcu (a nie w magazynie sklepowym) pachną naprawdę niesamowicie.

Które pomidory najbardziej nadają się na sok? Znakomicie w tej roli sprawdzi się lima, malinówka oraz bawole serce. Świetnie sprawdzają się również żółte pomidory, które są wyjątkowo aromatyczne.

Sok pomidorowy to doskonały sprzymierzeniec zdrowia i szczupłego ciała. Warto wprowadzić go do diety już dziś.

Zostaw komentarz

Twój adres mailowy nie będzie widoczny dla innych