Przepis na domowe lody. Na 3 smaczne sposoby.

w wyciskarce Kuvings C9500 szybko przygotujesz zdrowe lody i sorbety

Przepis na domowe lody przyda się nie tylko w upalne, letnie dni. Kto nie lubi lodów? To esencja najsłodszych wspomnień z dzieciństwa. Chłodziły, uzdrawiały zadrapane kolano, polepszały nastrój. Nie ma innych takich słodyczy jak lody. I chociaż wydają się nam tak niewinne, to w rzeczywistości są produktem przetworzonym i mocno słodzonym. Zdrowszą alternatywą są lody robione w domu.

Producenci lodów nie mają obowiązku dokładnego podawania wszystkich składników, których użyli do przygotowania mrożonego deseru. Wiele z nich ukrywają też pod nic nie mówiącymi większości z nas skrótami (popularne E). Nikt nie daje gwarancji, że w „lodach orzechowych”, które kupujesz, naprawdę znajdują się orzechy, a nie po prostu aldehyd masłowy (wykorzystywany też do produkcji klejów kauczukowych), który w przemyśle spożywczym stosuje się właśnie do nadawania jedzeniu smaku orzechów.

Alternatywą są lody przygotowywane w domu, co wcale nie jest trudne.

Przepis na domowe lody jest bardzo prosty. Wystarczą ulubione owoce i odpowiedni sprzęt, ale nie musisz kupować specjalnej maszyny do lodów.

Jeśli masz wolnoobrotową wyciskarkę do soków z sitami do robienia lodów (my korzystamy z wyciskarki Kuvings EVO820 z przystawką do lodów i sorbetów), to sprawa jest bardzo prosta. Wystarczy zamrozić wcześniej owoce i przepuścić je przez wyciskarkę. To znacznie prostsze i szybsze rozwiązanie niż w przypadku specjalnych maszynek do lodów czy zwykłego mrożenia w zamrażalniku. Pierwsze rozwiązanie jest mało ekologiczne, ponieważ maszynka do lodów mrozi przez kilka godzin przez cały ten czas zużywając sporo prądu (i zajmując miejsce na blacie kuchennym). Mrożenie lodów w zamrażalniku wymaga zaś, by co godzinę lub kilka mieszać masę (w przeciwnym wypadku zamarznie na kamień).

Owoce – w całości, jedynie obrane – wystarczy włożyć na kilka lub kilkanaście godzin do zamrażalnika i wrzucić do wolnoobrotowej wyciskarki, która posiada opcję robienia lodów.

Dodatkową zaletą jest to, że takie zdrowe lody składają się wyłącznie z owoców – nie ma potrzeby, by dodawać do nich cukier czy śmietanę, a ich konsystencja jest idealna, kremowa.

Takie domowe lody można bez poczucia winy podać dzieciom. Przy okazji można przemycić w ten sposób sporo witamin i innych potrzebnych związków odżywczych, bez narażania małych pociech na różne dodatki, które mogą szkodzić.

Przepis na domowe lody z wolnoobrotowej wyciskarki

Jak zrobić domowe lody?

Na początek wybierz składniki. Oczywiście, możliwości kreowania zdrowych deserów są ograniczone jedynie naszą wyobraźnią. Możemy wybrać odważne połączenia smakowe i przygotować lody z dodatkiem soku z buraka (nadają piękny kolor), a nawet natki pietruszki albo wybrać najbardziej popularne smaki, bazując np. na naszej pysznej, słodkiej, polskiej truskawce.

Przepis na domowe lody z truskawek

Przygotowanie deseru z truskawką w roli głównej ma mnóstwo zalet. Zacznę od tego, że truskawka jest niskokaloryczna. 100 g tego pysznego owocu zawiera tylko 29 kcal. Zawiera też sporo błonnika, który ma dobry wpływ na trawienie. Truskawki mają również właściwości moczopędne, co w połączeniu z wymienionymi w poprzednim zdaniu zaletami sprawia, że domowe lody truskawkowe są wymarzonym deserem dla każdego, kto chce schudnąć.

Truskawki pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu oraz poprawiają wygląd skóry i walczą z trądzikiem i wągrami. Zanim jednak postanowisz jeść tylko truskawki od rana do wieczora, musisz wiedzieć, że te małe, czerwone owoce mogą silnie uczulać – szczególnie spożywane w bardzo dużych ilościach. Dlatego należy upewnić się czy nie jesteśmy uczuleni na truskawki.

Z czym połączyć truskawkę, by lody były idealne?

Truskawka tworzy świetny duet z nieco bardziej kalorycznym bananem (89 kcal na 100g). Do domowych lodów najlepiej nadają się dojrzałe banany, czyli takie, na których skórkach pojawiły się czarne kropki. Te owoce osiągnęły maksimum smaku i nadadzą lodom bardziej kremowej konsystencji.

Banany obierz ze skórki, włóż w foliowy woreczek i zamróź. Podobnie postępuj z truskawkami. Umyte truskawki wkładamy do zamrażalki. Po kilku godzinach, gdy produkty są już zamrożone, wyjmujemy je i czekamy 2-3 minuty. Następnie wrzucamy produkty do wolnoobrotowej wyciskarki z opcją robienia lodów i sorbetów (duży otwór w wyciskarce C9500 oraz najnowszym modelu EVO820 sprawia, że składniki nie muszą być krojone na maluteńkie kawałeczki i produkty takie jak truskawka, banan można wkładać w całości).

Dodatek w postaci banana to znacznie więcej niż więcej smaku i kremowej konsystencji.

Podobnie jak truskawki, banany są źródłem błonnika oraz pomagają obniżać poziom złego cholesterolu. Banan jest dodatkowo jednym z najbogatszych źródeł potasu: 100 g owocu zawiera aż 358 mg tego cennego pierwiastka, który pomaga obniżać ciśnienie tętnicze. W bananach znajdziemy też witaminy z wszystkich grup: A, B, C, E i K.

Jak zrobić domowe lody z egzotycznych owoców?

Przepis na lody domowe z mango 

Truskawka i banan to bardzo popularne owoce na polskim rynku. Wato sięgnąć też po te bardziej egzotyczne, jak chociażby po mango. Ten rajski owoc jest coraz bardziej dostępny i często można go kupić w sieciowych marketach. Dojrzale mango ma soczysty kolor i przyjemny zapach. Jego skórka jest jędrna i nie lepi się, a miąższ łatwo ustępuje pod palcami. Po przekrojeniu owoc powinien być bardzo soczysty i miękki.

Jedzenie mango – na surowo i w formie lodów – to nie tylko rozkosz dla podniebienia. W 100 g znajduje się prawdziwe bogactwo minerałów takich jak wapń, żelazo, magnes czy fosfor i przede wszystkim potas (168 mg). Owoc ten jest bardziej kaloryczny niż truskawka (60 kcal w 100g), ale pomaga w obniżaniu insulinoodporności oraz pozytywnie wpływa na tolerancję glukozy. Warto wspomnieć też o tym, że mango to bogate źródło miedzi, która bierze udział w produkcji czerwonych krwinek.

Mango pokrój w kawałki i włóż do zamrażarki na kilka godzin. Następnie wyjmij, odczekaj minutę i zmrożone kawałki wkładaj pojedynczo do wyciskarki ze specjalną przystawką do robienia lodów.

szybki i prosty przepis na domowe lody z mango to wyciskarka wolnoobrotowa i zamrożone mango

Przepis na domowe lody z kiwi 

Kolejnym owocem, na bazie którego warto przygotowywać domowe desery lodowe, jest kiwi. Ten pochodzący z Chin owoc często jest niedoceniany w polskiej kuchni, niewielu z nas też zdaje sobie sprawę z jego zdrowotnych właściwości. Niska kaloryczność i duża zawartość błonnika sprawiają, że jest owocem poszukiwanym przez osoby na diecie. Kiwi zawiera dużą dawkę witaminy C. Kiwi ma także właściwości przeczyszczające i poleca się spożywanie go przy przejedzeniu.

Podobnie jak w przypadku pozostałych domowych lodów zamrożone kawałki kiwi wkładaj do wyciskarki wolnoobrotowej ze specjalną przystawką do lodów.

przepis na domowe lody z kiwi zrobione w wolnobrotowej wyciskarce Kuvings EVO829

Przygotowanie domowych lodów zajmuje tylko kilka chwil (nie licząc samego czasu zamrażania, którego jednak nie musisz nadzorować), a efekt miło Cię zaskoczy. Przygotowane w domu lody nie tylko wybornie smakują, ale także są zdrowe i pełne wartości odżywczych. Zdrowe lody można dodatkowo posypać orzechami i świeżymi owocami, by deser lepiej smakował i lepiej się prezentował.

A jaki jest Twój przepis na domowe lody?

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *