Kiedy ostatni raz zjadłeś zalecaną dzienną ilość warzyw i owoców? Jeśli nie pamiętasz to mam coś dla Ciebie.

Blender próżniowy. Urządzenie, które może zmienić Twoje samopoczucie, wygląd skóry i pomóc dodatkowo utrzymać wagę na właściwym poziomie.

Przetestowałem to na sobie przez 1 miesiąc i naprawdę działa.

Przy okazji polecam bardzo fajną książkę, która wprowadzi Cię w świat magii zdrowych warzywno-owocowych koktajli:

książka napisana przez autorkę bloga Surojadek.com Magdalenę Olszewską

Cudowna moc roślinnych koktajli. Blenduj dla zdrowia i urody!

autor: Magdalena Olszewska

Wracając do próżniowego blendera Kuvings SV-500. Jest to blender o najlepszych parametrach na rynku (ciśnienie w kielichu to 250 kPa!). Optymalne do uzyskania najlepszej jakości koktajli.

Próżniowy blender kielichowy Kuvings’a to mocny konkurent dla topowych marek takich jak Vitamix czy Blendtec.

Zapraszam do zapoznania się z artykułem, w którym poznasz wykorzystane przez producenta technologie i moją opinię po 30 dniach 2 latach użytkowania blendera Kuvings Vacuum SV-500.

Na końcu mam też dla Ciebie do wykorzystania rabat na ten właśnie model blendera próżniowego 🙂

Próżniowy blender Kuvings SV500: niespotykana moc, magia próżni i… doskonała redukcja hałasu

najnowszy próżniowy blender Kuvings
Blender próżniowy Kuvings Vacuum to blender kielichowy z próżnią o najlepszych parametrach technicznych na rynku

Blender Kuvings Vacuum SV-500 to blender klasy premium. Najwyższa półka blenderów. Potężna moc, bo aż 3,5 HP (czyli, koni mechanicznych – dla porównania Vitamix zazwyczaj 2,2 HP, tylko wyższe modele Blendtec mają tak mocne parametry).

Bardzo szybkie obroty (do 32.000 obr/min) i ostrze 3D sprawia, że jest Kuvings jest bardzo mocnym konkurentem dużo droższych blenderów marki Vitamix oraz Blendtec, które również posiadam (Vitamix 5200 oraz Blendtec Design 725).

Jeśli dołożymy do tego technologię vacuum (próżniowe blendowanie) Kuvings staje się jednym z najlepszych blenderów na rynku. W przypadku blenderów próżniowych bez wątpienia jest to najlepszy sprzęt.

Blender Kuvings’a z pewnością można nazwać innowacją. Producent połączył w nim możliwości wysokoobrotowego blendera i technologię próżniową. Takie rozwiązanie zapobiega nadmiernemu napowietrzaniu koktajli i pozwala zachować witaminy, antyoksydanty i fitozwiązki na znacznie dłużej.

Wysokie obroty i długi czas miksowania powodują narażenie składników na nadmierne utlenianie. Blender do koktajli Kuvings najpierw odsysa powietrze z kielicha, a następnie uruchamia proces blendowania. Po 40-60 sekundach koktajl jest gotowy. Często korzystam z trybu auto, który działa rewelacyjnie.

Zgodnie z obietnicą firmy Kuvings, koktajle przygotowane w blenderze Vacuum SV-500 wyglądają i smakują doskonale – a dodatkowo zachowują świeżość przez długi okres czasu, nawet kilka dni! Żaden inny blender tego nie potrafi.

Warto dodać, że ten blender wysokoobrotowy posiada pokrywę wygłuszającą która sprawia, że przygotowywanie koktajli nawet bardzo rano nie jest żadnym problemem. Jeśli słyszałeś kiedyś standardowy wysokoobrotowy blender w akcji to z pewnością dostrzegłeś hałas jaki z siebie wydobywa. W przypadku Kuvings’a sprawa wygląda zupełnie inaczej.. Kuvings zaprojektował pokrywę wygłuszającą, która pełni 2 funkcje.

Po pierwsze znacznie redukuje hałas, po drugie dzięki niej możliwe jest próżniowe blendowanie. Ten blender umożliwia przygotowanie koktajlu rano bez narażania domowników na duży hałas.

Podsumowanie: jeśli zależy Ci na najwyższej jakości koktajlach, bez utleniania składników – Kuvings to najlepszy wybór na rynku. Potężny silnik o mocy 3.5KM i obroty do 32.000 / min sprawiają, że bez problemu zrobisz koktajl z każdego składnika, pokruszysz lód na mojito czy zrobisz masło orzechowe.

Blender Kuvings Vacuum SV-500 – zabierz koktajl do pracy lub w podróż

Kiedy przygotowuję koktajle w tradycyjnym blenderze zazwyczaj piję je tuż po przygotowaniu, aby dostarczyć sobie jak największą ilość składników odżywczych.

Koktajle przygotowane w zwykłych blenderach bardzo szybko się utleniają (bardzo duże obroty + dostęp tlenu = szybkie ulatnianie witamin i innych składników)

Próżniowy blender daje znacznie więcej swobody. Teraz możesz przechowywać przygotowane koktajle kilka dni, zabrać je do pracy, a nawet w długą podróż. Dzięki próżni składniki odżywcze pozostają znacznie dłużej. Mam tutaj na myśli naprawdę znaczącą różnicę.

Magia próżniowego blendowania

Próżnia to solidny sojusznik dla całej branży spożywczej. Producenci żywności od lat wykorzystują opakowania próżniowe do przedłużania trwałości sprzedawanych produktów. Dzięki odessaniu powietrza z opakowania, nawet produkty o krótkiej dacie do spożycia zachowują świeżość przez minimum kilku dni.

Przykład: świeży drób w zwykłym opakowaniu może być przechowywany w chłodni przez 2-3 dni. W opakowaniu próżniowym data przydatności do spożycia przedłuży się do 7 dni!

Czy teraz widzisz różnicę?

W przypadku owoców i warzyw terminy są bardziej imponujące: suszone owoce w zwykłym opakowaniu przetrwają do 6 miesięcy, w próżni nawet do 18 miesięcy. To aż 3-krotne wydłużenie ich terminu ważności. Bez dodatku chemii.

Przykład z branży spożywczej doskonale ilustruje zależność między powietrzem, a świeżością produktów. W próżni wszystkie produkty zachowują swoje właściwości na dłużej. Z tego względu technologie próżniowe przenikają też do branży AGD.

W próżniowym blenderze Kuvings Vacuum warunki próżni są wytwarzane dzięki wykorzystaniu wysokiego ciśnienia – 250 kPa. Tak wysokie ciśnienie wystarczy, aby umieszczona w blenderze puszka uległa zgnieceniu poprzez odessanie powietrza 🙂

Urządzenie zostało wyposażone w czujniki ciśnienia, które wykrywają ilość powietrza w pojemniku i odprowadzają je poza blender. Koktajl przygotowany w takich warunkach nie ma kontaktu z powietrzem, dzięki czemu zachowa ładniejszy kolor, lepsze właściwości, jak również zachowa świeżość na dłużej. Wykorzystanie technologii próżniowej pozwala również zredukować nieestetyczny efekt rozwarstwiania się koktajlu.

Podsumowanie: dzięki bardzo mocnej próżni powstałej w kielichu (250 kPa) jaką tylko Kuvings jest w stanie wytworzyć, koktajle zachowują swoją świeżość nawet na kilka dni! To prawdziwa rewelacja.

Superszybki, mocny, wysokoobrotowy silnik

Maksymalna prędkość silnika w modelu Vacuum SV-500 jest naprawdę imponująca – 32,000 obrotów na minutę. Tak szybkie obroty klasyfikuję ten blender do pierwszej ligi wysokoobrotowych blenderów na rynku.

Blender Kuvings Vacuum bez problemu zmierzy się nawet z najbardziej włóknistymi i twardymi składnikami, takimi jak:

  • liściaste warzywa z dużą ilością włókien (jarmuż, seler naciowy, pietruszka naciowa, etc.)
  • twarde składniki (orzechy, ziarna, marchew, burak)
  • zamrożone owoce i kostki lodu

Oczywiście urządzenie może pracować również z mniejszą prędkością. Panel sterowania pozwala na manualne wybranie jednej z 20 prędkości (od minimalnej 2 tys. obrotów do maksymalnej ilości obrotów).

Podsumowanie: Kuvings bez problemu zrobi kremowy koktajl z całej marchewki czy kruszony lód do napojów. Możesz użyć automatycznych programów lub ustawić prędkość manualnie. Robienie koktajli, musów czy masła orzechowego jest bardzo proste.

Dodatkowy pojemnik do przechowywania koktajli w próżni

Ten element wyposażenia blendera bardzo mi się spodobał. Tym bardziej, że często podróżuję i lubię mieć pod ręką dużą dawkę zdrowego i energetycznego koktajlu.

Dodatkowy pojemnik umożliwia przygotowywanie koktajli bez tlenu. Zasada jest taka sama jak w przypadku kielicha blendera z tym, że pojemnik ten nie ma żadnych ostrzy. Po prostu pełni funkcję pojemnika próżniowego.

Chcesz zabrać pyszny koktajl ze sobą do pracy?

Wlej do pojemnika przygotowany koktajl, umieść pojemnik w kapsule próżnowej, odessij powietrze naciskając jeden przycisk i gotowe.

Możesz teraz przechowywać koktajl w lodówce lub zabrać go ze sobą w podróż lub do pracy! Dla mnie BOMBA! Pojemnik jest niezwykle przydatny i ma szerokie zastosowanie w kuchni, nie tylko do koktajli.

Podsumowanie: dodatkowy pojemnik z opcją próżni to ogromne ułatwienie dla tych, którzy chcą zasilić organizm w porcję energii i składników odżywczych poza domem. Wlewasz koktajl, odsysasz powietrze i zabierasz ze sobą gdzie tylko chcesz. Koktajl może być przechowywany baaaardzo długo, nawet kilka dni.

Inne funkcje i technologie w blenderze Vacuum SV-500

blender kuvings vacuum

Przyjrzyjmy się teraz innym rozwiązaniom, które wpływają na całokształt oceny.

Wyżej wspominałem już, że możesz samodzielnie kontrolować ilość obrotów na minutę z dość dużą dokładnością. Warto więc wspomnieć również o uproszczonym modelu sterowania, czyli funkcji One-touch button.

Wystarczy jedno dotknięcie przycisku, by blender automatycznie zaczął pracę na odpowiednim programie.  Model Vacuum SV-500 wykorzystuje także sztuczną inteligencję w trybie Auto Blending. Dzięki tej technologii urządzenie samodzielnie zakończy pracę gdy wykryje, że składniki koktajlu zostały już zblendowane w optymalny sposób.

Część funkcji jest dość oczywista i standardowa jak na blender tej klasy. Mam tu na myśli dzbanek wykonany z wysokiej jakości tworzywa wolnego od BPA (BPA FREE) czy też opcja „Safety lock”. Ta ostatnia oznacza, że blender rozpocznie pracę tylko wtedy, jeśli pojemnik próżniowy będzie stabilnie zamocowany na podstawie z silnikiem.

Kuvings nie zapomniał o technologii chroniącej serce urządzenia, czyli silnik. Najważniejsza część blendera Vacuum SV-500 jest doskonale zabezpieczona przed zalaniem, jak również przed wysoką temperaturą (np. w skutek przegrzania). Dzięki wykorzystaniu funkcji chłodzenia powietrzem, blender może pracować dłużej niż standardowe urządzenia, nadal nie ulegając przegrzaniu.

Czy próżniowy blender od Kivings’a jest blenderem idealnym?

Mam duże, wieloletnie doświadczenie z wyciskarkami i blenderami. Do tej pory numerem 1 był dla mnie Blendtec 725, który po prostu uwielbiam i uważam, że jest to najlepszy blender uniwersalny na rynku. Używam go zamiennie z Kuvings Vacuum SV-500.

Jednak Kuvings dokonał czegoś niesamowitego. Jakość koktajli jest naprawdę niesamowita.

Ten blender jest po prostu rewelacyjny i bardzo trudno jest się do czegoś przyczepić.

Oczywiście są minusy. Jednym z nich to wielkość pojemnika na koktajle. Dla mnie mógłby być trochę większy ze względu na to, że często robię koktajle dla 4 osób. W przypadku 2-3 osób kielich jest w zupełności wystarczający.

Kolejnym minusem o jakim chciałbym wspomnieć to problem z blendowaniem cytryn. Kiedy wrzucam całą cytrynę blender musi popracować kilkanaście minut dłużej, aby zblendować całość na idealnie kremową konsystencję. Rozwiązaniem jest pokrojenie cytryny na kilka kawałków. Wówczas Kuvings nawet przy automatycznym trybie blenduje wszystko tak jak trzeba.

Blender jest bardzo cichy, solidnie wykonany, wszystkie koktajle (nawet te z twardych składników lub z dodatkiem lodu) przygotowuje w mgnieniu oka. Komfort użytkowania i efekty są naprawdę imponujące. Zastosowanie próżni mocno wyróżnia ten sprzęt na tle innych.

Podsumowanie: Kuvings Vacuum to zdecydowanie blender próżniowy o najlepszych parametrach na rynku. Producent oferuje aż 7 lat gwarancji na sprzęt, co zdecydowanie wykracza poza standardy na rynkowe. Bardzo mocna pompa wytwarzająca próżnię sprawia, że koktajle wychodzą idealnie gładkie, nienapowietrzone i smakują lepiej niż z innych blenderów. Zdecydowanie polecam. Do koktajli, mleka roślinnego, drinków.

Zobacz jak wygląda koktajl z blendera Kuvings Vacuum w porównaniu z innymi topowymi blenderami. Różnicę widać od razu. Zwróć uwagę na kolor i konsystencję koktajlu zrobionego w Kuvings Vacuum (po prawej stronie)

No i na koniec coś miłego. Na moją prośbę oficjalny dystrybutor marki Kuvings w Polsce – firma Vimedlux zgodziła się udzielić dla Czytelników tego bloga rabatu 🙂 Przy zakupie blendera wpisz kod rabatowy: SOKOMANIA

Czy spotkałeś się już z blenderem próżniowym SV-500? A może masz doświadczenia z innymi blenderami próżniowymi? Zachęcam do podzielenia się opiniami w komentarzach.

Owocnego blendowania i smacznych, zdrowych koktajli!

Zostaw komentarz

Twój adres mailowy nie będzie widoczny dla innych