Niedobór witaminy A (zwanej również retinolem) jest bardzo niebezpieczny dla naszego zdrowia. Witamina A odpowiada za poprawne funkcjonowanie układu odpornościowego, stymuluje produkcję białych krwinek, reguluje wzrost komórek i odpowiada za nasz wzrok (jej niedobór jest najczęstszą przyczyną ślepoty wśród dzieci). Niedobór witaminy A bardzo niekorzystnie wpływa na wygląd naszej skóry i jest częstą przyczyną jej rogowacenia oraz suchości. Zbyt mała ilość witaminy A może niekorzystnie wpłynąć na popęd seksualny. Niedobory retinolu prowadzą do szybszego zmęczenia, a nawet depresji.

Niedobór witaminy A – jak temu zaradzić?

Coraz częściej słyszymy, że nasze społeczeństwo ma niedobory witamin oraz innych ważnych składników odżywczych. Mówią o tym lekarze oraz reklamy suplementów nakłaniających do zakupu. Czy jednak zakup witaminy A w tabletkach to dobry pomysł? Biorąc pod uwagę fakt, że witaminę A w postaci sztucznych suplementów można przedawkować (co może wpłynąć bardzo negatywnie na organizm), najlepiej dostarczać ją w sposób naturalny. Nie tylko zyskamy odpowiedni jej poziom, ale organizm będzie w stanie z łatwością przyswoić witaminę. Poza tym nie przedawkujesz witaminy A jeśli pozyskasz ją z warzyw i zielonych liści!

Szklanka wyciśniętego soku z marchwi na niedobór witaminy A

Witamina A występuje w dwóch głównych formach: aktywna witamina A oraz beta-karoten. Forma aktywna pochodzi głównie z produktów zwierzęcych i nazywana jest retinolem. Beta-karoten znajduje się w kolorowych warzywach i owocach. W naszym organizmie beta-karoten przekształcany jest w witaminę A, czyli retinol. Najlepszym i najzdrowszym źródłem witaminy A są warzywa oraz zielenina, dlatego najlepiej sięgać po nie w celu uzupełnienia niedoboru witaminy A.

Dzienna rekomendowana dawka witaminy A dla dorosłego mężczyzny wynosi 3,000 IU (jednostek), a dla dorosłej kobiety 2300 IU. 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z marchwi zapewni nam aż 700% dziennej dawki witaminy A. Wypijając zaledwie 1 szklankę soku dziennie nie musisz martwić się o poziom witaminy A oraz beta karotenu. Dodatkowo Twoja skóra nabierze blasku, a wątroba oczyści się z zaległych toksyn.
1 filiżanka surowej marchwi zapewni nam 100% dziennego zapotrzebowania na retinol. Duży batat (czyli słodki ziemniak) to ponad 400% dziennego zapotrzebowania na witaminę A.
Poniżej przykładowe zestawienie naturalnych produktów, które pomogą walczyć z niedoborem witaminy A.

niedobór witaminy A? Sprawdź, które produkty są najbogatsze w witaminę A

 

4 właściwości zdrowotnych witaminy A

1. Chroni zdrowie oczu
Witamina A, szczególnie w formie beta-karotenu zawartego w roślinach gra kluczową rolę w zapobieganiu degeneracji plamki żółtej, co jest najczęstszą przyczyną utraty wzroku związanej ze starzeniem się. Jedno z wielu badań przeprowadzone w 2011 na Uniwersytecie Medycznym Colombia w Nowym Jorku dowiodło, że witamina A spowolniła chorobę Stargardta, która może spowodować stratę wzroku.

2. Wspiera układ odpornościowy
Witamina A jest niezbędna do właściwego funkcjonowania układu immunologicznego. Witamina A gra ważną rolę przy budowie białych krwinek takich jak limfocyty, które grają kluczową rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Beta-karoten jest potężnym antyoksydantem, który przeciwdziała powstawaniu przewlekłych chorób.

3. Walczy ze stanami zapalnymi
Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, które odpowiadają za niszczenie tkanek oraz komórek. Kiedy system immunologiczny nie funkcjonuje poprawnie i działa zbyt aktywnie na białko, które spożywamy, wówczas pojawia się reakcja alergiczna, a co za tym często idzie tworzą się stany zapalne. Witamina A przeciwdziała nadaktywności komórek i przeciwdziała stanom zapalnym.

4. Zdrowa, lśniąca skóra
Spożywanie witaminy A, w szczególności w formie soku z marchwi, nawilża naszą skórę od wewnątrz oraz dostarcza komórkom niezbędnych witamin, mikro i makro elementów. Świeżo wyciskany sok z marchwi dodatkowo nada Twojej skórze lekki efekt opalenizny, a regularne picie soku z marchwi przyspieszy opalanie podczas wakacyjnych dni.

Witamina A zwalcza stany zapalne, chroni wzrok, wzmacnia kości, wspomaga funkcjonowanie komórek, ma właściwości antynowotworowe oraz podnosi odporność organizmu. Badania naukowe podkreślają, że antyoksydanty takie jak witamina A korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dietetycy oraz eksperci żywieniowy rekomendują regularne spożywanie witaminy A głównie z produktów roślinnych, jak najmniej z suplementów. Jeśli cierpisz na niedobór witaminy A koniecznie włącz do swojej diety zdrowe, naturalne produkty bogate w tę witaminę.

    1 Response to "Niedobór witaminy A? Wypij szklankę soku z marchwi!"

    • drlidiarajzer

      Witamina A w czasie gdzie każdy używa niezliczonej liczby ekranów to być, albo nie być naszego wzorku po 50

Zostaw komentarz

Twój adres mailowy nie będzie widoczny dla innych