Jedną z najbardziej popularnych diet leczniczych, jest dieta dr Dąbrowskiej. Co sprawiło, że ta dość prosta dieta warzywno-owocowa stała się tak popularna?

Zanim odpowiemy na to pytanie, warto przyjrzeć się z bliska czym jest tak naprawdę dieta Dąbrowskiej.

Na czym polega dieta dr Dąbrowskiej?

Dieta Ewy Dąbrowskiej to nic innego jak post warzywno-owocowy, który umożliwia oczyszczenie organizmu.

Dzięki niskokalorycznej i prostej diecie możemy wzmocnić nasze zdrowie, poprawić sen, pamięć, kondycję skóry a także pozbyć się niektórych dolegliwości czy chorób.

Krótko mówiąc dieta dr Dąbrowskiej to nie sposób odżywiania, a metoda na gruntowne oczyszczenie organizmu i umożliwienie mu regeneracji. Bardziej więc pasuje tutaj określenie post dr Dąbrowskiej, ponieważ zdecydowanie celniej określa charakter tej diety leczniczej.

Głodówka lecznicza, jak mówi o swojej koncepcji sama Ewa Dąbrowska, ma być krótkotrwałą, aczkolwiek cyklicznie przeprowadzaną dietetyczną terapią. A celem postu dr Dąbrowskiej jest ponowne wprowadzenie harmonii w działaniu naszego organizmu.

Ludzkie ciało jest doskonałe i posiada zdolność samoleczenia.  Jednakże regularne spożywanie dużej ilości przetworzonej żywności, a także różnego rodzaju używek, powoduje rozchwianie równowagi. A to uniemożliwia prawidłowe funkcjonowanie procesów odnowy i samoleczenia.

Post dr Dąbrowskiej pobudza procesy samoleczenia. Dzięki takiej diecie organizm pozbywa się nadmiaru wody oraz tkanki tłuszczowej, złogów, zdegenerowanych tkanek, chorych komórek.

Co można jeść podczas postu dr Dąbrowskiej?

Post dr Dąbrowskiej, nazywany również dietą warzywno-owocową, ma charakter oczyszczający. Podczas jego trwania można spożywać wyłącznie wybrane warzywa i owoce.

Na liście produktów dozwolonych w poście dr Dąbrowskiej są warzywa o niskiej zawartości skrobi, owoce o niskiej zawartości cukru oraz świeże zioła i zielone liście.

Warzywa zalecane do spożycia w diecie warzywnej dr Dąbrowskiej to między innymi: marchew, buraki, rzodkiew, kapusta, kalafior, brokuły, cebula, por, czosnek, dynia, kabaczki, ogórki, pomidory, papryka czy wszelkiego rodzaju zielone liście np sałata, jarmuż czy szpinak.

Podczas postu dr Dąbrowskiej można jeść owoce o niskiej zawartości cukru, czyli np. jabłka, grejpfruty., cytryny i jagody.

Wykluczone są wszystkie inne pokarmy jak produkty zbożowe, oleje i produkty odzwierzęce.

Warto dodać, że oprócz tego co jemy bardzo ważne jest również to co pijemy Dieta dr Dąbrowskiej wyklucza takie napoje jak kawa, herbata i alkohol.

Dr Dąbrowska zaleca natomiast natomiast picie wody, herbat ziołowych oraz soków warzywnych i owocowych.

Jak długo powinna trwać dieta dr Dąbrowskiej?

Od kilku dni do kilku tygodni. Długość trwania postu jest dość indywidualna i powinna być dobrana na podstawie stanu zdrowia oraz stylu życia. Jednak przyjmuje się, że maksymalnym czasem trwania postu jest okres 42 dni czyli 6 tygodni. Taki pełny post nie powinien być też przeprowadzany częściej niż 2 razy w roku.

Ważne, by nie wprowadzać tak restrykcyjnej diety, jaką niewątpliwie jest post dr Dąbrowskiej bez konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.

Szczególnie dotyczy to osób chorujących na choroby przewlekłe, ponieważ podczas postu konieczne może się okazać monitorowanie przebiegu choroby za pomocą badań diagnostycznych. W niektórych wypadkach, może nawet zajść konieczność modyfikacji dawkowania leków, o której to może zadecydować wyłącznie lekarz prowadzący.

Dieta dr Dąbrowskiej – dla kogo?

Przeprowadzanie postu dr Dąbrowskiej to przede wszystkim skuteczny sposób na wzmocnienie odporności organizmu. Jeśli często chorujesz, masz skłonność do częstych infekcji to znak, że Twój system odpornościowy nie jest w najlepszej kondycji.

Nie ma znaczenia, czy dręczą Cię zakażenia o podłożu grzybiczym, wirusowym czy bakteryjnym. Dieta dr Dąbrowskiej powinna przynieść większą odporność na każdy rodzaj mikrobów.

Post dr Dąbrowskiej dedykowany jest również alergikom, astmatykom oraz osobom, które mają problem z nietolerancjami pokarmowymi.

Dieta dr Dąbrowskiej to również skuteczna dieta, w przypadku schorzeń autoimmunologicznych, takich jak np. choroba Hashimoto.

Post dr Dąbrowskiej przynosi korzyści również chorym na schorzenia układu nerwowego, jest więc polecana jest chorym na padaczkę, nerwicę, zaburzenia pamięci, czy chorobę Parkinsona.

Zdaniem autorki diety, dr Ewy Dąbrowskiej, głodówka wpływa korzystnie na organizm w przypadku chorób endokrynologicznych. Może być zatem zbawienna dla pań z zaburzeniami miesiączkowania oraz osób z niedoczynnością tarczycy.

To oczywiście tylko przykłady. Lista korzyści ze stosowania głodówki leczniczej dr Dąbrowskiej jest naprawdę długa.

Dieta dr Dąbrowskiej – przeciwskazania

Oczywiście jak w przypadku każdej diety, również dieta dr Dąbrowskiej, nie jest polecana każdemu. Istnieją przeciwwskazania do jej stosowania, pośród których znajdziemy chociażby przyjmowanie leków hamujących układ odpornościowy.

Innym ważnym przeciwwskazaniem są choroby bardzo wyniszczające organizm i tu warto wspomnieć, że dieta Dąbrowskiej nie jest polecana np. osobom z zaawansowaną chorobą nowotworową.

Nie powinny jej także stosować kobiety ciężarne, karmiące, małe dzieci oraz dziewczęta w okresie dojrzewania.

Czy post dr Dąbrowskiej może mieć skutki uboczne?

Lecznicza głodówka Ewy Dąbrowskiej pobudza ciało do oczyszczania się z toksyn oraz innych zbędnych substancji. Wraz z ich eliminacją, nasz organizm znów zaczyna pracować w prawidłowy sposób. Organizm uwolniony od zatruwających go obciążeń, ponownie może zacząć korzystać, ze swoich ogromnych możliwości naprawczych, dzięki czemu obserwować możemy uleczenie ciała z pewnych schorzeń, bądź znaczne złagodzenie ich objawów.

Każda głodówka oznacza oczywiście mocne ograniczenie ilości spożywanych pokarmów. To oczywiście nie pozostaje bez wpływu na nasze samopoczucie.

Zmęczenie, osłabienie, ból głowy i oczywiście towarzyszące nam uczucie głodu to pierwsze możliwe skutki uboczne głodówki. Takie skutki uboczne występują na ogół na początku stosowania diety i ustępują samoistnie.

Dzienny jadłospis podczas postu dr Dąbrowskiej oscyluje w granicach 800 kcal, podczas gdy podstawowe potrzeby organizmu są znacznie wyższe. W związku z obniżeniem kaloryczności posiłków i mocno ujemnym bilansem energetycznym, należy się spodziewać oczywistej konsekwencji w postaci spowolnienia metabolizmu. To może mieć  niekorzystny wpływ na utrzymanie prawidłowej masy ciała. I choć wiele osób odnotowuje znaczny spadek wagi podczas tej diety, to zdarza się, że po jej zakończeniu dochodzi do tzw. efektu jo-jo.

Niezwykle ważne jest więc stosowanie się do zaleceń dr Dąbrowskiej nie tylko podczas stosowania postu, ale również na etapie wychodzenia z diety. Tylko stopniowe wprowadzanie wykluczonych podczas postu produktów, a następnie wdrożenie na stałe zasad zdrowego żywienia gwarantuje dobrą kondycję organizmu i brak efektu jo-jo.

Post Ewy Dąbrowskiej jest dietą leczącą wiele chorób cywilizacyjnych ale ma też przeciwwskazania. Najlepszym sposobem na bezpieczne przeprowadzenie leczniczej głodówki jest dobre przygotowanie się do niej, poprzez rozmowę z lekarzem.

Soki i koktajle w diecie dr Dąbrowskiej

Dr Ewa Dąbrowska poleca podczas swojej diety oczyszczającej sięganie po świeżo wyciskane soki i koktajle. Szczególnie zielone soki i koktajle. Dlaczego? Zawierają więcej składników bioaktywnych w porównanie z sokami z warzyw korzeniowych.

Zielone soki i koktajle w sposób szczególny pomagają oczyszczać organizm, ułatwiają trawienie, dostarczają mnóstwo zdrowej energii, witamin i minerałów w najlepiej przyswajalnej postaci.

Przepis na zielony koktajl ze szpinakiem

Składniki:

  • 1 jabłko, bez gniazd nasiennych
  • 1/2 kubka cukinii pokrojonej w kostkę (może być mrożona)
  • garść świeżych liści szpinaku
  • sok z ½ cytryny
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Wystarczy włożyć wszystkie składniki do kielicha blendera i dokładnie zblendować.

Przepis na jagodowy koktajl z burakiem

Składniki:

  • 1 mały burak
  • sok wyciśnięty z 1/2 grejpfruta
  • 1 jabłko, bez gniazd nasiennych
  • garść jagód mrożonych lub świeżych
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Wystarczy włożyć wszystkie składniki do kielicha blendera i dokładnie zblendować.

Przepis na zielony sok z natką pietruszki

Składniki:

  • garść mięty
  • garść szpinaku
  • 2 jabłka
  • 1 cytryna, bez skóry

Wszystkie składniki wkładaj na przemian do wyciskarki. Gotowe!

Orzeźwiający sok z marchewki z kurkumą i imbirem

Składniki:

  • 5-6 marchwi
  • 1 cm świeżego kłącza imbiru
  • 1 cm świeżego kłącza kurkumy
  • 1 cytryna, bez skóry

Wszystkie składniki wkładaj na przemian do wyciskarki. Można delektować się smakiem:) Ten sok smakuje jak najlepsza lemoniada.

Zostaw komentarz

Twój adres mailowy nie będzie widoczny dla innych