sok na odporność organizmu

Za oknem śnieg i trochę mrozu. Zima w pełni. Warto więc zadbać o odporność, aby cieszyć się zdrowiem szczególnie w trakcie dużych zmian temperatur. Reklamy zachęcają do różnych pigułek, które mają sprawić, że nie dopadnie Cię grypa, przeziębienie. Nie pamiętam, kiedy ostani raz miałem grypę. Chyba kilka lat temu. Może to zbieg okoliczności, ale właśnie od kilku lat regularnie piję świeżo wyciskane soki. Jak wzmocnić odporność organizmu? Zamiast magicznych pigułek, które mają ustrzec przed przeziębieniem mam znacznie lepszą i skuteczniejszą receptę, w dodatku zero skutków ubocznych 🙂 Sok na odporność. Warto go pić nie tylko w czasie zimy czy jesieni, ale przez cały rok. W końcu odporność potrzebna jest zawsze!

idealny sok na odporność

Jabłka

Wszyscy wiemy, że jabłka są zdrowe i zawierają witaminy. Jednak coraz częściej świat nauki mówi o innych związkach zawartych w jabłkach, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Jabłka zawierają związek chemiczny o nazwie kwercetyna. Jest to flawonoid, który ma właściwości podnoszenia odporności. Właściwości kwercetyny nie ograniczają się jedynie do naszego układu immunologicznego. Jedno z przeprowadzonych badań dowiodło, że kwercetyna dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym zapobiega uszkodzeniom wątroby. Kwercetyna występuje w warzywach i owocach, ale jabłka mają bardzo skondensowaną dawkę tej substancji. Sok z jabłek ma również właściwości przeciwzapalne, obniża ryzyko przeziębień i przeciwdziała alergiom.

Marchew

Marchew to niesamowite warzywo. Sok z marchwi to skondensowana skarbnica związków mineralnych, witamin oraz fitoskładników. Szklanka soku z marchwi to potężna dawka karotenoidów (antyutleniaczy), które chronią przed wieloma chorobami. Sok z marchwi wspiera układ odpornościowy w obronie przed wolnymi rodnikami, groźnymi bakteriami, wirusami i ogniskami zapalnymi. Sok z marchwi to bardzo bogate źródło beta karotenu i witaminy A. Jedna szklanka soku z marchwi to aż 700% dziennego pokrycia na witaminę A (więcej na temat soku z marchwi w krótkiej infografice).

Imbir

To jedna z moich ulubionych przypraw. Zawsze mam imbir w kuchni. Kojarzy nam się bardziej z gotowaniem (jest składnikiem np. curry), ale to idealny dodatek do świeżo wyciskanego soku. Imbir posiada bardzo silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Badanie przeprowadzone na studentkach wykazało, że imbir jest równie skuteczny w zwalczaniu bólu co znany lek przeciwbólowy – Ibuprom. Imbir zawiera składniki chemiczne, które mają działanie porównywalne do antybiotyku. Imbir zawiera gingerol, związek chemiczny, który ma silne właściwości przeciwzapalne.

Przepis na sok wzmacniający odporność

Poniżej prosty przepis na pyszny i zdrowy sok, który z całą pewnością wzmocni Twoją odporność, zapewni cenne witaminy, minerały, fitozwiązki oraz enzymy.

 

Składniki na 2 porcje soku

  • 2 jabłka
  • 5 marchwi
  • około 2cm korzenia imbiru
  • 1/4 obranej limonki (do smaku)

Wykonanie

  1. wszystkie składniki dokładnie umyj.
  2. marchew wyszoruj szczotką (jeśli jest nieekologiczna lub pryskana obierz skrobaczką)
  3. wszystkie składniki wrzucaj do wolnoobrotowej wyciskarki
  4. Na zdrowie!

.

Najważniejsze składniki odżywcze

wysoka zawartość witaminy C, witaminy A oraz witaminy K
dobre źródło potasu
duża dawka antyoksydantów